Fokhagymáról - amit jó tudni


Fogfájás ellen hatásos, ha szétzúzunk egy gerezd fokhagymát, majd óvatosan bekenjük vele a fájó fog környékét.

Fájós lábra: Nyomjunk szét egy gerezd fokhagymát, keverjük disznózsírral és dörzsöljük be vele a fájó lábat.

A fokhagyma jól bevált salaktalanító szer. Tisztítja a vért, a beleket és a gyomrot, valamint az emlékezőképességet is pozitív irányba befolyásolja.

Hippokratész (i. e. 460-377) a fokhagymát, spárgát vízhajtónak, a mákot hipnotizálásra, a fűzfa leveleit lázcsillapítónak javasolta.

A kutatások szerint a rendszeres fokhagymafogyasztás csökkenti a szüléskor fellépő komplikációk valószínűségét, sőt az alacsony súllyal születendő gyermek testtömegét is normalizálja.

Ha erősen izzad a lába, fogyasszon naponta meleg tejbe kevert, frissen préselt fokhagymalevet.

Megfázás esetén egy cérnára felváltva fűzzünk fel fokhagymagerezdeket és hagymát, a "láncot" tegyük a nyakunkra.

A szakemberek szerint a brokkoli, a fokhagyma, a cékla és a zöld tea bizonyos fokig védelmet nyújt a gyomorrák ellen.

A fokhagymában a szelén nagy mértékben van jelen, így az öregedők számára is jótékony hatású lehet.


Szereti a fokhagymát, de nem szeretne kellemetlen leheletet? Fogyasztása után egyen csokit vagy igyon tejet.

Az erős szagokat (hagyma, fokhagyma, hal stb.) is eltávolíthatjuk a faedényekből, ha elmosogatásuk után citrommal vagy sóval bedörzsöljük, majd néhány percig állni hagyjuk őket. Ezt követően hideg vízzel öblítjük

A kezünk nem lesz szagos, ha nem szedjük le a gerezdről az utolsó hártyát, hanem azzal együtt nyomjuk szét a fokhagymát. Ha megmosott kezünkön érződik a fokhagyma szaga, sóval vagy citromlével dörzsöljük be, majd bő vízzel öblítsük. Sérülés esetén a sót mellőzzük, mert a só a sebet nagyon csípi

A fokhagyma vagy vöröshagyma szaga eltávolítható el a kezekről, ha kézmosás közben fémnek dörzsöli kezeit. Lehet az rozsdamentes mosogató, bármi, ami fémből van.

Fokhagyma vagy hagyma aprítása után dörzsöljük kezünket egy krumpli szelettel, eltűntetve ezzel a kellemetlen szagokat.Ha lassan pároljuk, finom zamatú és könnyen kenhető lesz. Úgy is pépesíthetjük, hogy a megtisztított fokhagymát megpároljuk és áttörjük. Kenhetjük kenyérre, húsra, felvágottra, vagy belekeverhetjük salátába, szószba, főzelékbe, levesbe

Ha kevésbé erős fokhagymaízt szeretnénk elérni, a fokhagymás ételt forraljuk egy-két percig. Az erős fokhagymaíz akkor is csökken, ha a fokhagymát egy csészében szétnyomjuk, és ráöntünk egy evőkanál vizet, majd a léből öntünk az ízesítésre váró ételbe.

A legaromásabb fokhagymaízt akkor kapjuk, ha a nyers fokhagymát tisztítás után szétnyomjuk, és az éppen forrásponton levő ételbe keverjük. Az illóolaj és az aromaanyag ugyanis a forrásponton oldódik ki a legjobban. Az ételhez kevert fokhagymát főzni nem szabad!

Ha nem szeretjük az erős fokhagymaszagot, távolítsuk el a gerezd közepében található zöld hajtást. Így a szaga kevésbé lesz átható.

Fokhagyma sütésekor ne hagyja, hogy a fokhagyma megbarnuljon vagy ropogósra süljön, mert keserűvé válik.

Aromásabb lesz az étel, ha a gerezdeket egészben tesszük az ételbe tálalás előtt, majd néhány perc után kiemeljük. Ne dobjuk viszont forró olajba őket, mert könnyen megéghetnek, és keserű, élvezhetetlen ízük lesz. A fokhagyma íze attól is függhet, hogy milyen fűszerrel és nyersanyaggal kerül össze.


Tegyük a kés lapját a fokhagymára, üssünk rá. Így könnyen lejön a héja.


Hogy a vakondokat távol tartsa kertjétől ültessen fokhagymát.

Cserepes növényeket úgy óvhatjuk meg a kártevőktől, ha földjükbe fokhagyma-gerezdet dugunk.


A szúnyogok nem szállnak ránk, ha fokhagymát eszünk. Mivel illata a bőrünkön is átszűrődik, szúnyogűző hatása van. (Tausz György)


A legyek nem piszkolják be a bútort, a mázolt ablakkeretet, az ajtót, ha főzött fokhagyma gerezd levében áztatott, majd alaposan kicsavart ronggyal áttöröljük a bútor felületét, képrámát stb., és a végén puha ruhával szárazra dörgöljük.Forrás: jotudni.hu0 megjegyzés: